mya100to@gmail.com

0884 09 60 50

Мястото е резултат на колективното решение за промяна в живота на група ентусиасти на средна възраст.

Идеята за него се роди през пролетта на 2015 г. А врати отвори на 15 септември 2015 г. като споделено младежко пространство.

Всеки от създателите имаше свободата да сподели своя професионален и житейски опит в Мястото.

Получихме подкрепата и на много наши съмишленици – с идеи и практики. Стартирахме с пакети за личностно развитие. За по-малко от месец през септември – октомври 2015 в Мястото преминаха повече от 100 деца на възраст 7 – 15 години.

Интересът на децата беше истински, но не от това те имаха истински нужда. Видяното в техните очи и души ни върна към концепцията за Мястото на създателите – да споделим с тях Мястото като училище за живота, в който ученици сме всички, а как да сме истински хора е това, на което се учим всички.

Децата се нуждаеха да бъдат видяни, разбрани и подкрепени да се научат как да живеят и се справят сами като хора – в училището на живота.

Първите две групи занималня стартираха през декември 2015 и февруари 2016 г. Дойдоха деца, не получили нужната им подкрепа другаде. Те бяха различни и тази различност имаше нужда да бъде отработена.

Малко от създателите и съмишлениците устояха на промяната да отговорят на истинските нужди на децата. Благодарим им за приноса идеята и Мястото да се родят.

Привлякохме нови колеги, които да работят с децата по начин различен от традиционния извънучилищен модел на занималня, с акцент ученето за училище, но не и децата.

Доверихме на родната ни сугестопедия втората група - занималня Леонардо. Благодарим на родителите и колегите, които подкрепиха начинанието.

Не спирахме да си задаваме въпроса – това, което даваме на децата помага ли им истински за училище и за живота?

Продължавахме да търсим добри „готови“ модели.

Мария Монтесори не ни убеди в актуалността си за извънкласна подготовка на деца 0-5 клас.

От децата при нас се бяхме убедили, че традиционната занималня е продължение на образователната система – с групи до 12 деца по възрасти, преподаватели от училище, чинове и пространство за всяко дете по стандарта от 1.50 кв.м.

Знаехме и защо са такива. От Сугата Митра и Джон Гатоу.

Можете да научите повече за Сугата Митра и за отживялата времето си „сегашна“ образователна система, която той определя като 300 – годишна „машина за производство на функционално идентични хора“ на https://www.youtube.com/watch?v=y3jYVe1RGaU.

Джон Гатоу също има какво да ви каже за училището и детето на http://knigolandia.info/book-review/zatupyavane/.

И сега най-близък ни е Рикардо Семлер и неговия „Лумиар - училище за постигане на мъдрост“. Където учителят работи със страст и експертиза – и това може или да е негова професия или да не е. Децата са свободни да решават сами кое и кога да научат, не са разделени по възрасти, учат на практика, как да се изявяват и нещата, за които нищо не знаем. Проверете на https://www.youtube.com/watch?v=k4vzhweOefs.

През май 2016 г. изпратихме първата си учебна 2015/2016 г. разбрали, че няма кой освен нас да създаде модел адекватен на нуждите на децата и нашите собствени търсения. И се захванахме здраво за работа през лятото на 2016 г.

На 15 септември 2016 г. отворихме врати за новата учебна 2016/2017 г. с третата „експериментална“ група деца 0-5 клас и заявка, че създаваме свой модел на работа. Всички родители бяха информирани и съгласни. Най-голямата си благодарност дължим на тях – за доверието, подкрепата и активното им участие вече трета година. И на колегите, които бяха и са част от нас.

Така беше роден моделът за работа с децата и техните родители в Мястото. Той влезе в третата си година и също като дете се развива и расте. И продължава да изисква от нас, които сме част от него – деца, родители и работещи в Мястото – да го следваме и да се развиваме.

Днес моделът вече работи в  училищна и ваканционна форма на занималня за деца от 0-5 клас. В английски по метода на „майчиния език“. В детски рождени дни с участието на цялото семейство. И тържества, в които всички са участници.

Подкрепяме децата и техните родители и с поведенчески консултации. А от есента на 2018 г. започваме и с училище за родители – с участници самите родители, семействата и децата. Заявете интерес отсега.

В Мястото работим за по-мъдро човешко бъдеще.

To Top ↑